Project Team

Zaw Lin Myat


Wyne Hotel

Project Facts

Location:

Design Completion:

Project Status:

Site Area:

Project Area:

Project Type:

Structure Consultant:

MEP Consultant:

Photography:

Other Facts:

Yangon, Yangon Region

2016

Completed

31,900 sqft

78,000 sqft

3.5-star Hotel

S&A Design

Star M&E

8.5-storeyed
Post-tension reinforced concrete structure

Wyne Hotel is located in Mayangone Township and is 10 minutes away from the Yangon International Airport. Being on the east-west connecting Kyaik Waing Pagoda Road and near the junction of north-south connecting Pyay Road, the hotel aims to serve transient guests: tourists and business travellers. Wyne hotel boasts 76 deluxe rooms, 12 suites, 2 family suites. Facilities include an all-day dining restaurant, a coffee shop, a pub and a rooftop spa and gym.


Wyne Hotel, with its unique architecture, accentuates simple and modern living. The guests are welcome to immerse themselves in the spacious lobby lounge with one-of-a-kind lighting features that took inspiration from a dreamscape under the boats in Inle Lake. Abstract geometric cones in the lobby draw the visitors in and guide them to the double-height lounge space at the end of the building. The guest rooms are designed with no-frills but essential. Simple long desk with few drawers will provide much working space, reducing clutter. For forgetful guests, there is one less drawer to check. From check-in to check-out, the guests will enjoy the simple environment and focus on why they are being in the city, enjoying what Yangon has to offer.


In the south facade, the windows are slanted towards the famed Shwedagon Pagoda. Although it is at a distance, a small sparkling pagoda from a far can be seen through the slanted windows which block the hot sun from the south and west. The side walls of these windows are complemented with gold aluminium cladding and paint to reflect what these windows do: bring attention to Shwedagon and bring in indirect sunlight as it sets in the west. This simple gesture of reverence to what we have in our surroundings, we are orienting ourselves spiritually within the building through these windows. Functionally, you can see that the angled wall blocks out direct sunlight 100% during the hottest day of the year which is usually around April 12. Combining with other design strategies such as horizontal shading, vertical louvres, and double glazing, the direct sunlight hitting the interior is reduced about 30-40% average the whole year. These passive design strategies keep the energy consumption low by reducing the cooling load of air-conditioners. This contextual approach generates the building’s identities with meanings and functions.


As part of the master plan to further develop the plot behind, the circular facade at the north is to dock at a circular building which will conjoin three towers into one.

1/1

MORE

WORK

See more projects by

ZAD Office.

unnamed.jpg

© 2020 by ZAD Office | Architecture & Design Office | Yangon | Republic of the Union of Myanmar